Моята снимка
Блогът представлява хомогенна смес от футбол, музика и литература + щипка разни други благи работи...

събота, 13 април 2013 г.

Пастата, Таско и ко

Писах го преди пет месеца (30.11.2012, публикувано е в Sportcafe.bg), но все още е супер актуално. И сякаш винаги ще бъде...

Направилият големи поразии по време на дербито Ботев - Лудогорец рефер Таско Тасков е със спрени права до 4 декември. Тогава съдийската комисия ще изгледа внимателно записа на двубоя и ще реши какви окончателни действия ще предприеме спрямо младия съдия.
Още отсега е ясно, че Таско ще бъде наказан. Нещо като предизвестеното уволнение на Роберто ди Матео в Челси - просто няма как да е другояче. Нужна е изкупителна жертва, която да засити озверялата тълпа. Нищо че причините са много по-дълбоки - Тасков е виновен и това е всичко. Ще почива 5,6 месеца, година, две, колкото е нужно. Случаят е приключен и всичко продължава по старому.
След срещата в Пловдив имаше много гневни реакции на хора, които по никакъв начин не бяха свързани пряко с нито един от двата клуба. Херо за пореден път разкритикува съдиите и отново бе глобен солено. Наставникът на баскетболния „Левски" пък, ексцентричният до болка Константин Папазов, направи на две стотинки не само рефера, но и ръководството на Лудогорец.
По време на типичната за него тирада, Тити каза няколко адски верни неща - „Затова ще им вкарват в 98-та минута в Загреб, защото в България си правят такива гаври! Като бях треньор на Лукойл, ми правеха същите реверанси, само заради голямото име на клуба. Направо се н"""раха, като трябваше да ръководят наш мач!". Мисля че това изчерпва всичко. Във футбола има една неписана логика, която обикновено се спазва по същия неписан и нелогичен начин.
Едва ли някога ще разберем дали Тасков е порязал Ботев нарочно, заради намесата на трета страна или просто от неумение. По-скоро е първото. Все пак е започнал да вечеря с хора от Лудогорец още от отдавна...
Амбициозен е, надъхан и иска кариерата му да потръгне бързо. Без да подозира се хваща в капан, който е заложен за десетки, даже стотици като него. Няма значение дали името е на Таско Тасков, Христо Ристосков или някой друг рефер. Подходът към тях винаги ще е един и същ, поне през идните десет-петнайсет години. Резултатите в Европа - също.
Българите сме ужасяващи чуждопоклонници. Винаги гледаме да угодим на силните на деня, на по-известните от нас, да се подмажем, да клекнем. В същото време искаме да доминираме, от нас да зависи всичко... Затова и винаги ще има още много голове в 98-та минута от вързани на опашка хървати, ще има наредени в безкрайна върволица тимчета като Мура, Сараево, Видзев, Зимбру и така нататък. Докато това гнусно статукво не се промени...

Балотели и Монтела

Ама че дебил :D