Моята снимка
Блогът представлява хомогенна смес от футбол, музика и литература + щипка разни други благи работи...

неделя, 10 юни 2012 г.

Ян Храмоста – новият Милан Барош

Jan Chramosta
Роден на 12.10.1990 г., в Прага
Клуб: Млада Болеслав
Цена: 1 – 1,5 млн евро


В петък националният отбор на Чехия бе смазан от Русия с 1:4, в първия си мач на Евро 2012. Вторият във вечната листа на чешките голмайстори Милан Барош (41 гола, пред него е само Ян Колер с 55) отново не успя да се разпише – за последно Барош е вкарвал в официален мач за своята родина през март, 2011-та, при победата с 2:0 над Лихтенщайн. Тази дълга суша е сериозна причина Барош вече да се притеснява за титулярното си място, още повече, че се задава негов солиден конкурент в нападение.

Макар да не попадна в състава за Европейското, острието на Млада Болеслав Ян Храмоста не спира да бележи. В последните си 3 мача за младежкия тим на Чехия Храмоста има цели 9 попадения – макар 5 от тях да са срещу скромния тим на Андора, постижението е наистина респектиращо. Апропо, той вече е вкарвал на европейско п-во, само че за играчи до 21 години, през миналото лято в Дания. В последния мач от груповата фаза, срещу Англия, Храмоста се разписва в 89-та минута, а след това дава и асистенция на Томаш Пекхарт - чехите бият с 2:1 и изхвърлят "трите лъва" от турнира.

През миналия сезон сезон младокът вкара и общо 15 гола във всички турнири за клубния си отбор. Надарен с пронизваща бързина и страхотен завършващ удар, Храмоста неслучайно е сравняван от медиите в страната си със смъртоносен стрелец от американски уестърн. Голмайсторът вече отказва да продължи договора си с Млада Болеслав, който изтича след точно една година – по този начин цената му стремглаво пада, което го прави още по-апетитна хапка за по-големите европейски отбори. Липсата на сериозни травми досега в кариерата му пък също е една сериозна предпоставка за бъдещ успех. Кой знае, може Храмоста дори да надмине именития си сънародник.




P.S. През сезон 2014/2015 пичът е играч на Виктория (Пилзен), под наем от Млада Болеслав. Храмоста започна много силно, стартирайки като титуляр в почти всеки мач и вкарвайки 3 гола за първенство през август. В началото на октомври обаче той получи тежка контузия, която го извади от игра до края на полусезона. Да се надяваме, че след зимната пауза ще се върне възстановен и надъхан да бележи отново.